Υαλουρονικό οξύ: το θαύμα της αντιγήρανσης

 

 

 

 
Υαλουρονικό οξύ: το θαύμα της αντιγήρανσης
 
Υπόσχεται να μας κρατήσει για πάντα νέες: τι πραγματοποιεί τελικά το μαγικό υαλουρονικό οξύ;
 
«Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;»
 
Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG) με υψηλό μοριακό βάρος. Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Από τα 7 γραμμάρια υαλουρονικού που υπάρχουν στον οργανισμό μας η μισή ποσότητα βρίσκεται στο δέρμα μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υγροσκοπικό μόριο, το οποίο απορροφά 1.000 φορές το βάρος του σε νερό και αποτελεί γνωστό αντιοξειδωτικό συστατικό.
 
«Ποια είναι η δράση του;»
Το υαλουρονικό οξύ είναι το Νο 1 συστατικό «πλήρωσης» στη δερματολογία. Ο ρόλος του στην ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας είναι πολύ σημαντικός για τους εξής λόγους:
Τροποποιεί το κυτταρικό περιβάλλον αλλά και την ίδια τη συμπεριφορά του κυττάρου, χάρη στις αλληλεπιδράσεις με τα συστατικά δομής.
Μπορεί να ελέγξει την ενυδάτωση του δέρματος, ειδικά σε περιόδους που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εξαιτίας εξωτερικών ή άλλων ερεθισμάτων.
 
 Επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση.
Διασφαλίζει την υγεία των κυττάρων βοηθώντας στη μεταφορά πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών ανάμεσα στα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διακυτταρικής επικοινωνίας.
Προστατεύει, επίσης, το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την UV ακτινοβολία.
Διαχέεται ανάμεσα στα κύτταρα και αυξάνει σε όγκο ασκώντας πίεση στο μεσοκυττάριο διάστημα. Έτσι, εξαλείφει τις λεπτές, επιφανειακές ρυτίδες.
Η ενδοκυττάρια περιοχή αναπλάθεται και τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται. Με αυτό τον τρόπο, οι ρυτίδες γεμίζουν και η επιδερμίδα διατηρεί τη νεότητά της.
 
Πώς θα ενισχύσεις τη δράση του;
 
«Μπορεί να ενισχυθεί η δράση του;»
 
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό, όταν απλώνεται στην επιδερμίδα με τη μορφή κρέμας ή ορού, γιατί λειτουργεί σαν μαγνήτης για το νερό: το φυλακίζει στην επιφάνεια της επιδερμίδας γεμίζοντας τις ρυτίδες και δίνοντας την αίσθηση της σφριγηλότητας. Ωστόσο, αυτό το εφέ είναι αδιόρατο, όταν απλώνεται στην επιδερμίδα.
Για να γίνει ορατό το αποτέλεσμα, το υαλουρονικό οξύ θα πρέπει να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
 
Γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά ως ενέσιμο υλικό, είτε στη μεσοθεραπεία είτε για να γεμίσει ρυτίδες. Εναλλακτικά, ένα άλλο σύμπλεγμα το οποίο προέρχεται από την οξιά, το pro-xylane, είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος ώστε να διεισδύει βαθύτερα από το υαλουρονικό οξύ, ενώ μιμείται τη δράση του και ενεργοποιεί τη φυσική παραγωγή του.
 
Ουσιαστικά λειτουργεί σαν μοριακός μαγνήτης ο οποίος έλκει τα δομικά κομμάτια των γλυκοζαμινογλυκανών, για να τα ενώσει πάλι και να αναδομήσει τη θεμέλια ουσία του δέρματος.
 
Γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του και το βοηθά μέρα με τη μέρα να ανακτήσει τη σύστασή του. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το pro-xylane συγκρατεί περισσότερη υγρασία, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει τα κύτταρα να συμπεριφέρονται όπως τα νεότερα.
 
Ωστόσο, ακόμη δε χρησιμοποιείται ευρέως, τουλάχιστον όχι μέχρι βεβαιωθούν μέσα από μελέτες οι επιστήμονες για τα αποτελέσματα που προσφέρει.
 
 

Share this article

Αποποίηση ευθύνης

Οι πληροφορίες σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο παρέχονται ''ως έχουν''. Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, σε καμία περίπτωση, προς οποιονδήποτε, για οποιεσδήποτε άμεσες, έμμεσες, ειδικές ή παρεπόμενες ζημίες από την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας...

Δείτε περισσότερα

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα πιό πρόσφατα νέα μας!